Vitraliile expuse au fost concepute de Miklós Bánffy și executate de András Makkai, artist de gravură pe sticlă din Mănăstireni.
Lumea lui Miklós Bánffy și a lui Károly Kós
Expoziția itinerantă „Lumea lui Miklós Bánffy și a lui Károly Kós” este dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Miklós Bánffy și a 140 de ani de la nașterea lui Károly Kós. Expoziția este organizată de Institutul Liszt Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Ministerului Construcțiilor și Transporturilor din Ungaria.
Cele două personaje proeminente au fost scriitori, artiști plastici, oameni de teatru și dramaturgi care nu și-au părăsit patria, Transilvania, în urma traumei de la Trianon, ci au lăsat în urmă o viață mai ușoară pentru a-și construi și ridica patria și au urmărit o misiune culturală și politică aici, acasă. Expoziția oferă o perspectivă asupra celor mai importante momente ale prieteniei lor artistice, care depășește dialogul intelectual cotidian, carierele paralele ale celor doi artiști, pe care le-au urmat în viață, răspunzând provocărilor politice și artistice ale vremii.
Expoziția itinerantă prezintă nu doar punctele comune din viața celor doi artiști, ci și materiale din colecții private, neexpuse până acum, precum și vitralii concepute de Miklós Bánffy și executate de sculptorul András Makkai, cum ar fi „Prințul Csaba pe Calea înstelată” și „Attila, biciul lui Dumnezeu”.
Noutățile expoziției, provenite din moștenirea lui Kós, sunt figurile de șah, confecționate chiar de Károly Kós, precum și copia originală a publicației „Könyv a lovakrul” / Carte despre cai.
Organizatorii doresc să îi mulțumească lui János Lázár, ministrul construcțiilor și transporturilor, care a invitat expoziția itinerantă Miklós Bánffy la Hódmezővásárhely în 2014, iar mai târziu a ajutat în cea mai dificilă fază a renovării criptei Bethlen-Bánffy din Ictar.
Mulțumiri speciale se cuvin și familiei Kós, în special lui Katalin Kós, directoarea Casei Memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj, pentru selecția expertă de documente și obiecte inedite, pe care le-a pus la dispoziția expoziției.
Expoziția poate fi vizitată până în 28 martie 2024.