română  |   english  |   RSS Feed   Facebook

A Székely Nemzeti Múzeum Fuvolazene gitárkísérettel a barokktól napjainkig című téli zeneestjére várja az érdeklődőket 2010. december 23-án, csütörtökön 18 órai kezdettel.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban második alkalommal szervezünk karácsonyi kézműves vásárt, 2010. december 10–12-én.
2010.12.07
Újra éves tárlattal jelentkezik a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub, változatos, ám egységes tematikájú, többnyire idén készített fotográfiákat ajánlva az érdeklődőknek.
A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 2010. december 3-án, pénteken, 18 órakor bemutatják a Kónya Ádám -- Emlékképek című fotóalbumot.
2010. december 4-én, szombaton kerül sor Az árapataki nők arany kezei című kiállítás zárórendezvényére.
Az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében Erőss Zsolt hegymászó legújabb expedíciójáról tart vetítettképes előadást erdélyi körútjának sepsiszentgyörgyi helyszínén, a Székely Nemzeti Múzeumban, november 27-én 18 órától
2010.11.19
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában november 19-én 18 órakor megnyílik a Jelek 2010 szobrászati kiállítás.
A Székely Nemzeti Múzeum 2010. november 16-án, kedden 18 órától
A Székely Nemzeti Múzeumban 2010. november 10-én, szerdán 18 órakor kiállítás nyílik Az árapataki nők arany kezei címmel.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt Vargha Mihály: Bálványok című kiállításának megnyitójára a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban 2010. november 6-án, 11 órára.
2010.11.02
A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt N.E.U.R.O. és KOZOMA (Rareş Moldovan és Kozma Levente) MEME című kiállításának megnyitójára
A Székely Nemzeti Múzeum és a budapesti Országos és Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2010. október 8-án, pénteken 16 órától Kovács Ildikó, sepsiszentgyörgyi születésű bábrendezőre emlékezve szervez könyvbemutatót, kiállítást és vetítést.
Október 10-én, vasárnap délelőtt 10 óra és délután 5 óra között várunk minden szülőt, nagyszülőt, gyereket, nagynénit, nagybácsit, ismerőst és barátot, hogy jöjjenek el a múzeumkertbe és merüljenek el az alkotásban.
A Képzőművészet Éve Háromszéken rendezvénysorozat keretében tisztelettel meghívjuk a Köllő Margit sepsiszentgyörgyi textilművész és Sárosi Csaba kézdivásárhelyi grafikusművész munkásságát ismertető könyvek bemutatójára, 2010. október 3-án, vasárnap a Gyárfás Jenő Képtárba (17.30 óra, közvetlenül a szoboravató után).
A Képzőművészet Éve Háromszéken keretén belül szeretettel meghívjuk, vegyen részt 2010. október 3-án 17.00 órai kezdettel Gyárfás Jenő szobrának avatásán a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár előtt, illetve az azt követő kiállításmegnyítón és könyvbemutatón a Gyárfás Jenő Képtárban.
Az Illésfalvi Péter és Szabó Péter budapesti hadtörténészek által írt és szerkesztett több mint 200 oldalas, igényesen szerkesztett, gazdagon illusztrált kötet olvasói a szemtanúk emlékezete, a korabeli hadiokmányok, egy értékelő tanulmány, illetve egykorú sajtóhíradások és helyszíni felvételek által ismerkedhetnek meg a magyarság számára oly fontos eseményről.
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2010. október 2-án, szombaton ismét megrendezésre kerül az évek során már hagyományossá vált Gomba-nap.
A Székely Nemzeti Múzeum a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeihez kapcsolódva 2010. szeptember 30-án, csütörtökön 18 órától találkozót rendez a várost, a könyveket és a fotózást szerető városlakók számára a múzeum Bartók Termében.
A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében, a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével 2010. szeptember 27-én, hétfőn néprajzi képzésre kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében
A Szakrális Művészetek Hete programjai a Székely Nemzeti Múzeumban
A rendezvénysorozat programjainak egyik helyszíne a Székely Nemzeti Múzeum, ahol szeptember 21-én, kedden 19 órakor plakát- és fotókiállítás nyílik.
A Kulturális Örökség Napok keretében 2010. szeptember 18-ra, szombatra értő mesterembereket hívtunk meg Sepsiszentgyörgyre, a Székely Nemzeti Múzeumba.
2010.09.10
A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt :a gyűjtemény című, válogatott, csoportos kiállításának megnyitójára 2010. szeptember 10-én, pénteken, 19 órára
2010.09.09
A "Hazatalálás" előadás-sorozat keretén belül Daczó Árpád (Lukács atya) ferences szerzetes tart előadást "Székelyföld Nagyasszonya, Babba Mária és Csíksomlyó titkai" címmel
A Székely Nemzeti Múzeum és a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár szeretettel meghívja a „Vedd ezeket az iratokat…” című levéltári kiállítás megnyitójára.
Veszprém Város Vegyeskarának hangversenyét hallgathatják meg 2010.augusztus 26-án, csütörtökön 19 órától
A Székely Nemzeti Múzeum, a Transylvania Trust Alapítvány és a szerző tisztelettel meghívja Furu Árpád: Kalotaszeg népi építőművészete című kiállítás megnyitójára, melyre a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2010. július 15-én, csütörtökön este 19 órától kerül sor.
2010. július 2-án a Székely Nemzeti Múzeumban Gábor Áron halálára és a kökösi csatára emlékezünk, annak 161. évfordulóján.
Székely Nemzeti Múzeum, Bartók Béla terem
Az Etsy-közösség sepsiszentgyörgyi tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt június 20-án, vasárnap délelőtt 10 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjébe, ahol az Etsy felhívására ők is csatlakoznak a világszerte egyazon időben megszervezett kézműves megmozduláshoz.
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja önt és családját a Közös tér – közös örökség. A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítás megnyitójára, 2010. június 18-án, pénteken 18 órától a múzeum Tolerancia Termébe.
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház, a Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus Vegyeskar szeretettel meghívja kedves közönségét a kórusok évadzáró hangversenyére.
Június 16-án, szerdán 19 órától Mozart-est lesz a múzeum Bartók Termében. A brassói Transilvania Egyetem mesteris hallgatóinak előadásában hangzanak majd el Mozart hegedű- és zongoraszonátái.
Az sepsiszentgyörgyi ETNA Alapítvány, a MAGMA Kiállítótér és a Gyárfás Jenő Képtár tisztelettel meghívja Önt és társait ÜTŐ Gusztáv, képzőművész VÁLOGATÁS / SELECŢIE / SELECTION (1973 – 2010) című egyéni kiállításának megnyitóira 2010. június 10-én.
2010. június 4-én 10 órai kezdettel „Székelyföld képzőművészete – múlt és jelen” nyitott kerekasztal-megbeszélés
Tisztelettel meghívjuk „A képzőművészet éve Háromszéken” sepsiszentgyörgyi rendezvényeink keretében a Gyárfás Jenő Képtárba
A Székely Nemzeti Múzeum gyermeknapi rendezvényére 2010. június 5-én, szombaton 18 órai kezdettel várjuk a családokat, szép idő esetén a múzeumkertbe, esős időben a Bartók Terembe. Meghívottunk, az Árgyélus Színház – Écsi Gyöngyi mesemondó, énekes, bábművész és zenésztársa, Kováts Marcell – Az életnek és a halálnak a vize című bábos meseelőadást mutatja be.
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt a MERÍTETT PAPÍR című csoportos kiállítás megnyitójára 2010. május 25-én, 19 órára a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérbe
Az ETNA Alapítvány és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt az ETNA ARES’2010 Vendégművész Programja keretén belül zajló John G. BOEHME kanadai művész DAIS (chaos with chair) című performenszére
Egyházzene barokktól napjainkig koncertet hallgathatják meg 2010. május 20-án 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Székely Nemzeti Múzeum idén május 15-én, szombaton reggel 9 órától délután 14 óráig ingyenes belépéssel várja látogatóit a Múzeumi Világnap alkalmából.
2010. május 8-án, szombaton a Székely Nemzeti Múzeumban is megünnepeljük a Madarak és Fák Napját. A múzeum kertjében és termeiben minden korosztálynak izgalmas programot kínálunk: a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal, az idősebb gyerekeket felfedező játékokkal és madaras érdekességekkel, a felnőtteket pedig művészettörténeti előadással és néprajzi minikiállítással várjuk.
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt BARTUSZ György és Radoslava MACEJOVÁ felvidéki (Szlovákia) képzőművészek MESTER és TANÍTVÁNYA2 című kiállításának megnyitójára, 2010. április 23-án, pénteken, 18:30 órára
Megújulva tér haza 2010. április 22-én a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum legnagyobb értéke, az Apor-kódex. Április 22-én 17 órakor a múzeum Bartók Termében Vargha Mihály, az intézmény igazgatója ünnepélyes keretek között veszi át a kódexet Boka Lászlótól, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatójától.
1984 óta az ICOMOS kezdeményezésére április 18-án világszerte a Műemlékvédelem Világnapját ünneplik. 2010-ben a világnap tiszteletére családi napot tartunk, melynek témája: a Kovászna–Kommandói Erdei Vasút (KOKEV)
A Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében 2010. április 8-án 18 órakor nyílik a Címer és Pecsét a Székelyföldön című vándorkiállítás.
2010.04.07
A Székely Nemzeti Múzeum és a baróti Tortoma Könyvkiadó közös szervezésében mutatják be április 7-én 19 órakor a Rubicon című történelmi folyóiratot a múzeum Bartók Termében.
Tisztelettel meghívjuk Önt a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér ünnepélyes átadására, valamint RÓNAI Péter (Pozsony) és FARKAS Roland (Komárom) felvidéki képzőművészek MESTER és TANÍTVÁNYA1 című kiállításának megnyitójára, 2010. április 1-én, csütörtökön, 19 órára
A Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében 2010. március 23-án 19 órakor nyílik a Székely Nemzeti Múzeum kályhacsempe gyűjteményéből válogatást nyújtó kiállítás. Szeretettel várjuk tárlatunkra, amely június 15-ig látogatható.
A “Remember Enescu” kamaraegyüttes előadását hallgathatják meg 2010.március 19-én 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
Március 14-én, vasárnap délben 12 órakor a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Incze László kiállítótermében nyílt meg a kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és brassói képzőművészek huszonegyedik, immár hagyományos, március 15-ét köszöntő kiállítása.
Bemutatkozik a Help Egyesület Pitypang kórusa 2010. március 10-én 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak előadását hallgathatják meg 2010. március 3-án 17 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Transilvania Egyetem fuvola és kamarazene osztály diákjainak előadását hallgathatják meg 2010. február 18-án 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2010.02.16
A Székely Nemzeti Múzeum és a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó 2010. február 16-án, kedden 18 órától író-olvasó találkozót szervez a múzeum Bartók Termében.
Író-olvasó találkozó és könyvbemutató a Székely Nemzeti Múzeumban
Két erdélyi helyszín, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely után a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban tekinthető meg január 22-től az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű kiállítása, a Démoni ragály: a pestis elnevezésű tárlat, amely a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban történt 2007. október 30-i megnyitása után 11 hónapon át fogadta a látogatókat.
A Székely Nemzeti Múzeum és a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2010. január 19-én, kedden, 18 órától író-olvasó találkozót szervez a múzeum Bartók Termében. A szerző jelenlétében bemutatjuk a kiadó 550. kötetét: Sas Péter Kós Károly képeskönyv című munkáját.
Adventi gyertyafény, forralt bor, mézeskalács és kézművesek portékái várják a Székely Nemzeti Múzeum hagyományteremtő Karácsonyi Kézműves vásárán!
Péter Gábor A gyász című előadását – mely az Embervilág vázlatok előadás-sorozat része – november 24-én, kedden este 6 órától hallgathatják meg a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében.
Erőss Zsolt hegymászó vetítettképes előadására hívjuk a kedves közönséget 2009. november 25-én, szerdán este 6 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe.
A Tárkányi Sándor, Golda János és Karácsony Tamás által tervezett kiállítás a győri bemutató után megjárta Pécset, Budapestet, Kolozsvárt, Nagyszebent, Brassót, Râmnicu Vâlceat, hogy 2009 november 11 – december 7-ig a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében keltse a magyar építészet jó hírét.
A Pósta Béla Egyesület mint a romániai magyar régészközösség reprezentatív szakmai testülete, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a házigazda intézmény közös szervezésében november 6. és 8. között tartják a 7. Erdélyi Magyar Régészeti Konferenciát, amelyen közel száz Kárpát-medencei magyar régész vesz részt.
Péter Gábor Életutunk végén című előadását – mely az Embervilág vázlatok előadás-sorozat része - október 27-én, kedden este 6 órától hallgathatják meg a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében.
Október 28-30 Sepsziszentgyörgy - Gyárfás Jenő Képtár
A Codex régizene együttes In Memoriam Georg Friedrich Händel című műsorát hallgathatják meg 2009. október 24-én, 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
A Karlsruher Konzert-Duo – Reinhard Armleder (cselló) és Dagmar Hartmann (csembaló) – előadását hallgathatják meg 2009. október 16-án 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében
2009.10.12
múzeumpedagógiai foglalkozások és kerámiaműhely a Székely Nemzeti Múzeumban a Benedek Elek-emlékév alkalmából
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében 2009. szeptember 26-án, szombaton ismét megrendezésre kerül az évek során már hagyományossá vált Gomba-nap. A téma ezúttal a gyilkos galóca lesz.
Ünnepek és találkozások II. néprajzi kiállítás és Európa kicsinyben kulturális program a Székely Nemzeti Múzeumban
Ignácz Rózsa-kiállítással, lovagi játékokkal, Händel-koncerttel, reneszánsz táncházzal, viselet- és fegyverbemutatóval, a Csodálatos Júliával, valamint egy háromszéki és csíki festett bútorokról szóló előadással készül idén a Múzeumok Éjszakájára a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum
Péter Gábor A szeretet lélektana című előadását – mely az Embervilág vázlatok előadás-sorozat része - május 26-án, kedden este 6 órától hallgathatják meg a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében.
Kincsvadászat és ingyenes belépés a Múzeumi Világnapon
A Hazatalálás előadás-sorozat keretében hamarosan Jókai Annával és Csép Sándorral találkozhatnak a Székely Nemzeti Múzeumban.
Játszmáink címmel kerül sor Péter Gábor Embervilág vázlatok előadás-sorozatának legújabb részére a Székely Nemzeti Múzeumban: május 5-én, kedd este 6 órától a Bartók teremben hallgathatják meg a professzort.
2009.04.23 - 26
Programok a Székely Nemzeti Múzeumban
Új, középkor tematikájú alapkiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban
Kisebbségtörténeti képzés - 2009. április 15-18.
A társas érintkezés címmel kerül sor Péter Gábor professzor Embervilág vázlatok előadás-sorozatának legújabb részére 2009. március 31-én, kedden este 6 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében
A Northland Antarktisz 2009-expedícióról (Székelyek a magasban-expedíciósorozat) hallhatnak azok a kedves érdeklődők, akik eljönnek Tulit Zsombor előadására március 27-én, péntek este 7 órakor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termébe
Múzeumi Esték 2009 címmel idén is folytatódik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a tudomány világába bepillantást engedő előadás-sorozata, melyben az intézmény munkatársai és más szakemberek kutatásuk legújabb eredményeit, érdekességeit osztják meg a nagyközönséggel.
Péter Gábor professzor Embervilág vázlatok előadás-sorozatának legújabb részére invitáljuk Önöket a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba.2021.03.15
A Székely Nemzeti Múzeum március 15-e tiszteletére új tárlattal jelentkezik ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. [ részletek ]
2021.03.04
A Székely Nemzeti Múzeum és a László Kálmán Gombászegyesület tisztelettel meghívja Önt a múzeumba 2021. március 4-én, csütörtökön 18 órára, ahol Zsigmond Győző: Gombák a magyar néphagyományban című kötetének bemutatójára kerül sor. [ részletek ]
2021.02.18
A Székely Nemzeti Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2021. február 18-án, csütörtökön 18 órára a múzeum Kós Károly Termébe Székely Zoltán: Emlékeim, Székely Zoltán önéletírása és szakmai levelezése c. kötet bemutatójára. [ részletek ]
2021.01.18
A Székely Nemzeti Múzeum Acta Siculica évkönyve tizedik kiadásához érkezett, ezt a kerek évfordulót a Székely Nemzeti Múzeum arculatváltással kívánja megünnepelni.[ részletek ]
2020.10.03
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében október 3-án, szombaton hagyományos gombanapot tartanak, melyre szeretettel várnak minden természetkedvelő családot. [ részletek ]
2020.08.12
A Székely Nemzeti Múzeum 2020. augusztus 12-én, 18 órakor nyitja meg első kiállítását ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasház emeleti termeiben.[ részletek ]
2020.02.28
Február 28-án, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be Zakariás Erzsébet Képek könyve – Táj- és kultúrtörténet képekben című kötetét.[ részletek ]
2020.02.06
A raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tárolórendszereket.[ részletek ]
Felelős szerkesztő: Vargha Mihály.
© Copyright: Székely Nemzeti Múzeum, 2021.