Vargha Mihály

Műhelybeszélgetés

Az Országépítő Kós Károly Egyesülés és Székely Nemzeti Múzeum közös rendezvénye

Az Országépítő Kós Károly Egyesülés és a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében megünnepeljük Kós Károly születésnapját az általa tervezett múzeum felújított épületében. Egy nyílt rendezvény, műhelymunka keretében adózunk a nagy mester emlékének 2023. december 16-án, szombaton, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Program: 9:30-10:00 > Kolumbán Gábor elnök köszöntője 10:00-11:00 > Vargha Mihály: Kós Károly szellemisége

Géniuszok a hősök mögött

Háromszék az 1848–1849. évi szabadságharcban

Kiállításunk az 1848 őszén megfogant közösségi összefogásnak kíván emléket állítani, azokra az epizódokra fókuszálva, amelyek elvezettek az önvédelmi harc és legfontosabb elemeinek, a hadiiparnak és az ágyúöntésnek a megteremtéséhez.

Újra megnyitja kapuit a múzeum

A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják majd, melyek közül kiemelkedik a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat.

László Ferenc: Táj és tudomány

A kötet második, bővített kiadása is László Ferenc unokája, László Attila régészprofesszor gondozásában és előszavával, a kolozsvári Mega Kiadónál jelent meg, 2022-ben.

Petőfi emlékezete

és az 1848-as ereklyék Háromszéken

A bemutatott ereklyék jelentős többsége a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum gyűjteményéből származik, de lesznek műtárgyak a házigazda-intézményből, a Székely Nemzeti Múzeumból, és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból, valamint magánszemélyektől is.

In memoriam Gábor Áron (1814-1849)

A kiállítás azokra a hősökre kíván emlékezni, akik itt tetteikkel 1848–1849-ben európai történelmet írtak.