Secui plutași
Dezső Garda
Vineri, 13 septembrie 2024, de la ora 18:00, în Sala Béla Bartók a Muzeului Național Secuiesc va fi prezentată cartea lui Dezső Garda: Secuii plutași. Prelegerea va fi susținută de Hunor Boér, bibliotecar-muzeolog.
Dezső Garda (Cluj, 1948) – profesor, sociolog, istorician, politician – este autor al peste 30 de cărți. Volumul Secui plutași a apărut anul acesta.
Având terenuri arabile de calitate mai slabă, dar oportunități oferite de cursul superior al Mureșului, secuii din Giurgeu au făcut comerț cu lemn cu plutele, transportând lemnul din regiune la Reghin, Tg. Mureș, Iernut, Alba Iulia, Lipova, Arad, Makó, Szeged. În sec. al XVIII-lea s-a stabilit o repartiție a muncii, păturile mijlocii și mai înstărite au construit plute, iar cei relativ mai săraci au coborât cu ele în localitățile de pe cursul râului. Nobilimea militară și negustorii armeni au intrat și ei în afacere. Numărul acestor antreprenori a rămas totuși nesemnificativ față de negustorii sași de la Reghin și cei sârbi de la Lipova, care s-au organizat în societăți pe acțiuni. Cartea prezintă nu numai greutățile construirii plutelor, dar și subordonarea treptată a constructorilor față de negustorii de la Reghin și de la Lipova. În Giurgeu, plutașii au fost numiți argați. Călătoria cu pluta necesita o mare pricepere. Fiecare plută era condusă de 2 persoane, în față un bărbat cu mare experiență și forță fizică (cârmaciul), care dirija pluta cu apacina (cârmă din față), respectiv dălcăușul din spate, care putea fi și femeie și care ajuta cârmuirea cu cârmă din spate. Ajutorul din spate era necesar mai ales în curbă, cele două cârme trebuind mișcate în direcție opusă. Plutașii s-au organizat în turme, pentru a putea face față la problemele apărute pe parcurs. Tradiția de la Remetea cerea 2-12 plute. Conducătorul turmei era totdeauna cel mai experientat plutaș, dar avea numai un rol formal de conducere. În deceniile trei și patru ai sec. al XIX-lea comerțul cu plutele a atins o amploare nemaiîntâlnită până atunci. Negustorii cu plute au pierdut controlul asupra procesului de transport și de valorificare, angajând administratori pentru îndeplinirea acestor sarcini. Ultimul capitol al cărții prezintă valorile civilizatorice legate de plutărit.
Prezentarea de carte va fi susținută în limba maghiară.