Muzeul Depresiunii Baraolt
Primul muzeu din Baraolt își leagă numele de ceasornicarul și istoricul local Gáspár Kászoni (1896-1989), care a donat orașului colecția particulară, adunată de-a lungul mai multor decenii. Ansamblul a fost expus începând cu anul 1979, în casa Császár din localitate, instituția nou înființată funcționând ca Secție externă a Muzeului Județean Covasna, sub denumirea de Muzeul Regional Baraolt. Instituția a funcționat foarte scurt timp, fiind închisă în anul 1984, iar colecția, aflată într-o stare avansată de degradare, a fost transferată până la urmă, în anul 1990, în depozitele Muzeului Național Secuiesc.
În anul 2000, Asociația Culturală „Gaál Mózes” din localitate a inițiat reînființarea Muzeului. În acest sens, în 2002, din fonduri provenite din partea Fundației Illyés și din donații publice, Asociația a cumpărat clădirea aflată pe locul casei în care s-a născut eminentul lingvist și poet Gábor Szabó Baróti (1739-1819); ulterior, parcela, cumpărată de către Consiliul Județean Covasna, a intrat în proprietatea Muzeului Național Secuiesc.
În același timp, a fost încheiată o convenție tripartită între Muzeul Național Secuiesc, Consiliul Local Baraolt și Asociația Culturală „Gaál Mózes”, în vederea înființării și funcționării Muzeului Depresiunii Baraolt. Muzeul Național Secuiesc se angaja să acrediteze instituția nou înființată, să plătească angajații și să asigure suportul profesional necesar, Asociația punea la dispoziție clădirea și fonduri (proprii și din granturi) în vederea funcționării și dezvoltării Muzeului, în timp ce Primăria Baraolt urma să renoveze imobilul și să asigure fondurile pentru întreținerea acestuia.
Muzeul și-a deschis porțile pe 17 noiembrie 2006, cu expoziții realizate sub conducerea muzeologului László Demeter, având la bază colecția Kászoni, readusă la Baraolt, respectiv obiecte provenite din donații. În paralel, a fost pusă și piatra de fundație a unei noi clădiri, deoarece spațiul inițial destinat Muzeului s-a dovedit a fi insuficient pentru funcționarea acestuia în condiții conforme cu normelor muzeologiei moderne. În noua clădire urmează să fie organizate spații pentru expoziția permanentă, care prezintă istoria Depresiunii Baraolt, pentru o expoziție de geologie și paleontologie, o aulă, biblioteca, un atelier artizanal, respectiv depozite.
Ansamblul colecției cuprinde piese reprezentative pentru geologia, istoria, cultura și arta populară, istoria mineritului și a asociațiilor profesionale din Depresiunea Baraolt.
Cea mai valoroasă piesă a colecției – unicat, în felul ei – este scheletul fosilizat aproape integral al unui mastodont (Mastodon anancus arvernensis), vechi de 2,5-3 milioane de ani, descoperit în cariera de la Racoșul de Sus, în cursul anului 2008.
Un pas important în dezvoltarea Muzeului ar fi prezentarea, într-o expoziție permanentă, a colecției de geologie, arheologie și paleontologie a eminentului geolog și cercetător István Dénes (1954-2005).
Film de prezentare despre muzeul din Baraolt
Program de vizitare:
Luni – Vineri: 9:00–16:00
Închis luni și de sărbătorile legale.
Informații de contact:
525100 Baraolt , str. Kossuth Lajos, nr. 158
Județul Covasna, România
Telefon: +40 367 108 497
E-mail: erdovidekmuzeuma@gmail.com
Pagina web: facebook