25 aprilie30 august 2024

Muzică: Katalin Császár, profesoară la Liceul de Artă Plugor Sándor și eleva ei, Krisztina Ivanitzki

Imagini ale patriei

Transilvania de Nord în fotografiile lui Ernő Weinstock între anii 1940 și 1944

Expoziția, care se deschide miercuri, 24 aprilie, la ora 17:00, se concentrează pe fotografiile realizate de Ernő Weinstock între anii 1940 și 1944, în perioada așa-numitei „mici lumi maghiare”, când Transilvania de Nord a fost anexată Ungariei, în care a realizat și vândut cărți poștale cu vederi ale orașelor. Ernő Weinstock (1893-1985) a fost unul dintre cei mai importanți editori de cărți poștale din Ungaria în perioada interbelică.

Viața sa lungă și plină de evenimente a început la Oradea, dar s-a împlinit la Budapesta. El a învățat de tânăr arta developării fotografiei, motiv pentru care a și devenit fotograf al forțelor aeriene, pe atunci în formare, în Primul Război Mondial. Ulterior, a lucrat la Budapesta ca și comerciant de echipamente și materiale fotografice și a înființat editura de cărți poștale Weinstock. Ca fotograf talentat și îndemânatic, a devenit rapid un lider în domeniul publicării de cărți poștale. Cele peste 10 mii de negative pe sticlă ale lui Ernő Weinstock reprezintă o valoroasă înregistrare vizuală a patrimoniului construit a sute de așezări din Bazinul Carpatic. Moștenirea sa unică a fost achiziționată de Fundația Publică a Muzeului de Etnografie în Aer Liber cu ajutorul programului „Colecția de Valori” al Băncii Naționale Maghiare și este păstrată la Muzeul de Etnografie în aer liber.

Expoziția de la Muzeul de Etnografie în aer liber din Szentendre va cuprinde fotografii și cărți poștale originale ale lui Ernő Weinstock, precum și instrumente ale fotografului și amintiri transilvănene din acea perioadă.

Expoziția va fi deschisă până la 30 august 2024.

Sari la conținut