Muzeul Național Secuiesc împlinește 150 de ani în acest an
În anul 1875, în conacul său din Imeni, Emília Zathureczky, soția lui János Cserey, și-a deschis colecția publicului. Acest moment marchează apariția „celulei primordiale” a Muzeului Național Secuiesc, ceea ce înseamnă că instituția noastră aniversează în acest an 150 de ani de existență.
Vom sărbători acest an jubiliar prin expoziții inedite, conferințe, publicații de promovare a muzeului și diverse evenimente.
De ce spunem că anul acesta vom avea expoziții inedite?
Deoarece, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea pictorului Jenő Gyárfás (1857–1925), am organizat o expoziție în care, alături de capodoperele sale (Tetemrehívás, Regele Matei alungă episcopul de Otranto, Moartea lui Áron Gábor), prezentăm și lucrări de tinerețe, necunoscute până acum publicului larg. Totodată, expunem operele achiziționate în ultimii ani la licitații, corespondența artistului cu părinții săi, schițele sale, ținuta originală a modelului său, Ida Fogolyán, precum și, în format virtual, un tablou care se află temporar la Muzeul Etnografic din Budapesta.
După expoziția dedicată lui Gyárfás, începând de la mijlocul lunii mai, va ajunge la noi ampla expoziție Atelierul lui Károly Kós, realizată anul trecut de Muzeul Maghiar de Arhitectură din Budapesta, Arhivele Capitalei Budapesta și Galeria de Artă din Budapesta. Această expoziție itinerantă prezintă, prin intermediul planurilor originale, fotografiilor de arhivă, reprezentărilor contemporane și documentelor, capodoperele timpurii ale tânărului arhitect. Vizitatorii vor putea admira nu doar planurile excepționale ale lui Kós, ci și piese de mobilier realizate după desenele sale, precum și reconstrucția Cetății Ciorii din Stana.
În planurile noastre se regăsește și amenajarea unei camere memoriale în turnul muzeului – căci unde altundeva ar putea fi omagiat mai potrivit acest polihistor, dacă nu chiar în clădirea pe care, în interviurile sale târzii, o numea cea mai dragă dintre creațiile sale? Acest gest inedit nu este doar oportun, ci și unic, întrucât aceasta va fi singura cameră memorială dedicată lui Károly Kós din Transilvania.
Toamna acestui an va fi marcată de două expoziții importante dedicate aniversării a 150 de ani de existență a muzeului. Vom readuce de la Muzeul de Etnografie din Budapesta apreciata expoziție Secuii. Modele ale moștenirii, al cărei curator principal este colegul nostru, dr. István Kinda, etnograf și muzeolog. De asemenea, vom inaugura o expoziție arheologică permanentă, dedicată descoperirilor de la Ariușd, omagiindu-l astfel pe dr. Ferenc László, arheolog și custode de muzeu, la împlinirea a 100 de ani de la moartea sa.
Un alt moment important al anului jubiliar va fi inaugurarea sălii de concerte dedicate lui Béla Bartók, unde, sperăm, cei mai renumiți artiști din regiune vor încânta publicul cu muzica lor. Pe lângă vernisarea expozițiilor, vom lansa noi publicații și vom organiza programe destinate copiilor și familiilor, invitând publicul să participe la evenimente speciale cu ocazia unor zile semnificative, precum Ziua păsărilor și copacilor, Ziua internațională a protecției monumentelor sau Noaptea muzeelor.
Informații despre evenimentele și noutățile noastre pot fi găsite pe site-ul nostru și pe platformele noastre de social media. Vă așteptăm cu drag!
Mihály Vargha,
directorul Muzeului Național Secuiesc