„Azt mondták, csak néhány napi munka…”

A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben.
Kárpát-medencei konferencia Sepsiszentgyörgyön, megemlékezések a térségben és a barcaföldvári egykori fogolytábor helyén álló kegyhelynél.

A második világháborús szovjet fogságról, ezen belül pedig az 1944. őszi, székelyföldi tömeges elhurcolásokról tartanak történészkonferenciát és emlékzarándoklatot november 3-4-én Erdélyben.

A konferencia elsődleges célja összegezni a témában eddig Erdélyben, és kiemelten Székelyföldön elvégzett összefoglaló, illetve helytörténeti kutatásokat. További cél, hogy lehetőséget teremtsenek a székelyföldi kutatóknak eddigi eredményeik bemutatására, és ezáltal további emlékek, adalékok gyűjtésére, mentésére ösztönözzék őket.

A kétnapos rendezvénynek a felújított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ad otthont. Szervezői a Kolozs megyei Historikus Egyesület, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre és a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete.

November 3-án „Azt mondták, csak néhány napi munka…”. A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben címmel tartanak tudományos ülésszakot, ahol magyarországi és erdélyi kutatók adnak elő, és a kérdéskörben megjelent legfrissebb könyveket is bemutatják.