„Ne-au spus că este vorba doar de câteva zile de muncă…”

Versiuni românești ale „malenki robot”-ului din Transilvania.
Conferință a istoricilor la Sfântu Gheorghe, comemorare în Bazinul Baraolt și Feldioara.

Muzeul Național Secuiesc, complet renovat și recent inaugurat, este gazda unei conferințe pe tema prizonieratului din cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv pe tema internărilor și deportărilor, în masă, din Ținutul Secuiesc, din toamna anului 1944.

Conferința este organizată în co-parteneriat de către Asociația Historikus Egyesület (jud. Cluj), Forumul Germanilor din Pécs (Ungaria) și Asociația Foștilor Deținuți Politici din județul Covasna.

Vineri, 3 noiembrie în Sala Bartók a Muzeului Național Secuiesc istorici din Transilvania și Ungaria vor susține prelegeri, urmate de prezentarea celor mai recente cărți pe această temă.

Scopul principal al conferinței este de a încerca să sintetizeze rezultatele și experiențele de până acum, efectuate în Transilvania, dar mai ales în Ținutul Secuiesc. Nu mai puțin important este faptul că evenimentul își propune să ofere cercetătorilor din Ținutul Secuiesc posibilitatea de a-și prezenta rezultatele, încurajându-i astfel în continuarea conservării memoriei colective și celei individuale.

Conferința are de asemenea scopul de a stârni interesul, în cazul în care există și alte persoane care ar dori să se implice în explorarea mai completă și mai amplă a ceea ce s-a întâmplat.

Conferința, care va începe vineri, 3 noiembrie, la ora 9.00, și comemorarea de la Feldioara, din ziua de sâmbătă, 4 noiembrie, la ora 15.30, sunt deschise tuturor.

Sari la conținut