18 noiembrie 202310 februarie 2024

Expoziția personală Fülöp József

Fülöp József (Miercurea Ciuc, 1982) expune în mod regulat în sălile de expoziție din regiune, și-a prezentat de mai multe ori noile dezvoltări ale operei sale în expoziții individuale. Expoziția actuală, organizată în Casa cu Arcade, aflată sub egida Muzeul Național Secuiesc rezumă munca lui din ultimii zece ani. O asemenea retrospectivă oferă pentru artist oportunitatea de autoevaluare publică, care mai implică și riscuri, dar contribuie la proiectarea unui viitor orizont creativ. Pentru public, oferă o viziune de ansamblu despre consistența unei cariere artistice, care în opera lui Fülöp József se caracterizează printr-o rigoare formală ascetică. Expoziția ne arată cum se modifică morfologia acestui limbaj vizual sub greutatea timpului. Arta lui József Fülöp, însă, nu funcționează doar prin organizarea plastică a spațiului, el mai comunică și prin dimensiunea timpului. De aceea, principiul central în organizarea expoziției se concentrează în jurul metodei de creație secvențială a artistului. Putem observa cum gestul original îl obligă și îl reîmputernicește prin realizarea a câte 10-20-100 de variațiuni. Repetarea programatică a fețelor și mișcărilor umane, a abstracțiunilor sociale și biologice ale omului evocă multiplicitatea prezentă în spatele oricărei unicități, prin repornirea continuă a actului receptiv.

Expoziția a fost realizată după proiectarea colaborativă a artistului Szilárd Miklós. Colaborarea dintre cei doi poate fi trasată încă din anii lor de studenție la Liceul de Artă Nagy István din Miercurea Ciuc și la Universitatea de Arte și Design din Cluj.

Pe lângă munca de creație József Fülöp se ocupă de organizarea expozițiilor din Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc, încă de la înființarea acesteia din 2012.