7 octombrie 202326. noiembrie

Zsuzsi Ujj

„Nimeni nu-mi poate frânge aripile de acum încolo”

Cu amabilitatea artistului și a Galeriei acb, din Colecția Irokéz și din alte colecții private, va avea loc vernisajul în prezența curatoarei Mónika Zombori.

În Ungaria, arta underground din anii 1980 a avut loc în mare parte în spații private, în fața unui public restrâns. În cele mai multe cazuri, aceste lucrări nu au fost făcute publice nici măcar după ce au fost realizate, cel mult au fost expuse în galerii mici, așadar rămânând adesea nereflectate. Arta lui Zsuzsi Ujj este un exemplu eclatant al acestei tendințe. Aceasta nu a primit nicio atenție în afara cercului restrâns de prieteni, contemporanii ei au putut s-o cunoască la două expoziții ale Galeriei Liget, dar a rămas în esență necunoscută pentru profesie în anii 1980. Zsuzsi Ujj a lucrat simultan în mai multe genuri. A scris versuri deja la începutul deceniului, apoi a început să facă fotografii în 1986. Opera sa fotografică se concentrează asupra doar câtorva ani, în 1991 a renunțat la ea. Apoi a devenit cunoscută ca solistă și membră fondatoare a trupei Csókolom. Fotografiile și cariera muzicală ale lui Zsuzsi Ujj sunt inseparabile și au avut o influență importantă una asupra celeilalte. Titlul expoziției este un citat din versurile unui cântec din acele vremuri, din 1987; caută dragostea atât în cântecele cât și în fotografiile sale, vorbește despre sexualitate și dorință cu propria atitudine conștientă de sine, rebelă și de neoprit.

Expoziția poate fi vizitată până la 26 noiembrie 2023, între 11:00-19:00, în fiecare zi cu excepția zilei de luni și zilelor de sărbătoare.
Expoziţia face parte din programul Festivalului de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc– VISOR3.