2023. július 25.augusztus 31.

A megnyitón közreműködik Dombi Rózsa, a Háromszék Táncegyüttes tagja.

A megnyitót követően a résztvevők kipróbálhatják a növényi festés fortélyait.

Árnyalatok

A Székely Nemzeti Múzeum 2023. június 24-én, szombaton 19 órakor újabb időszakos kiállítását nyitja a Lábasházban. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlat megnyitója az idei Múzeumok Éjszakája rendezvény nyitóeseménye.

A kiállítás természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, valamint írott tojásokat mutat be.

A kiállítók közül Kozma Ilona, kosárfonó, népi iparművész, Páll Etelka növényi festő, szövő huszonéves múlttal rendelkeznek szakmájukban, jelen kiállításban hosszas kísérletezés és alapos munka harmonikus ötvözetével a természetben rejlő lehetőségekre és szépségre világítanak rá. A kiállított kosarak mintáját a különböző színű és fajtájú vesszők használata teremti meg a maguk természetességében. A gyapjúszőttes kiállítási darabok színpalettája is a természetből merít, viszont ezt a növényi festés technikájának köszönhetően valósítja meg.

A tárlaton megtekinthetőek lesznek Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai, utóbbiak Kakas Zoltán gyűjteményéből.

A kiállítás 2023. augusztus 31-ig látogatható a Lábasház nyitvatartási rendje szerint hétköznap 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.